23.1 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitale craiovene, în prag de retrogradare

Spitale craiovene, în prag de retrogradare

În acest an, în Craiova ar putea ajunge mult mai puţini bani de la Ministerul Sănătăţii (MS) şi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unele unităţi sanitare cu paturi care efectuează servicii medicale. 31 decembrie 2012 era termenul-limită dat de minister pentru ca spitalele clasificate într-o anumită categorie, pe criterii de competenţă, să-şi îndeplinească cerinţele din planul de conformare, în caz contrar ele urmând să treacă la un grad inferior (termenul se prelungise la 31 decembrie 2011 cu încă un an). Vizate erau Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Neuropsihiatrie, Spitalul de Boli Infecţioase şi Centrul de Cardiologie, toate clasificate în categoria a II-a (cu un nivel de competenţă înalt), cu specificarea că ultimele trei se încadrau la subcategoria II M, fiind unităţi monoprofil. La acestea din urmă există şi riscul de a fi retrogradate, însă nu pentru calitatea serviciilor medicale oferite sau a condiţiilor.
Un singur criteriu din planul de conformare s-a dovedit imposibil de îndeplinit în ultimii doi ani pentru cele trei unităţi spitaliceşti din Bănie: procentul de internări din alte judeţe, care trebuie să fie de 20%. „Acest criteriu este greu de îndeplinit şi ar fi nedrept ca un spital care oferă foarte multe servicii medicale, unde se fac studii, unde se şcolesc studenţi, să ajungă în ultima categorie. Nu am avut acel procent de 20% de internări din alte judeţe, pentru că suntem un spital de monospecialitate, iar secţii ca ale noastre se găsesc şi la spitalele din judeţele limitrofe. Este adevărat că toate cazurile cu adevărat grave ajung la noi, dar cu acestea nu ne încadăm în procentul stabilit. Îndeplinim, în schimb, criteriul serviciilor oferite, al transferurilor spre alte spitale, de aceea cred că legiuitorul ar trebui să schimbe acest criteriu în cazul nostru. El ar trebui să fie valabil doar în cazul spitalelor mari de urgenţă. O retrogradare ar însemna o reducere a finanţării cu 20-25%, ceea ce ne va afecta foarte mult“, a precizat managerul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, dr. Luiza Popa.

Reducerea finanţării, echivalentă cu banii de medicamente pe tot anul

Aceeaşi problemă o au şi Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ şi Centrul de Cardiologie. „Numărul de internări din alte judeţe nu depăşeşte la noi procentul de 15%, pentru că şi în alte spitale există secţii de infecţioase. Probabil acest criteriu va dispărea sau se va reveni asupra ordinului când se va face regionalizarea şi vom fi spital de interes regional“, a spus şi directorul medical de la „Victor Babeş“, dr. Constantin Ecobici. „Noi aveam la sfârşitul lunii noiembrie 2012 un procent de 14,68% de internări din alte judeţe şi nu ne încadram nici la proporţia bolnavilor transferaţi într-un alt spital pentru patologie de acelaşi tip, în interval de 72 de ore de la internare. Procentul nu trebuie să fie mai mare de 0,06%, iar la noi este de 0,31%. Acestea sunt singurele criterii pe care nu le îndeplinim, în rest stăm bine la capitolul dotări şi servicii oferite. O reducere a finanţării cu 20-25% este foarte mult pentru un spital, ar putea să însemne banii de medicamente pentru tot anul“, a menţionat şi dr. Mirela Maria Văcaru, managerul Centrului de Cardiologie Craiova.
Următoarea categorie de clasificare pentru unităţile care se încadrează la subcategoria II M este categoria a V-a (nivel de competenţă limitat), fapt ce ar atrage în mod normal o finanţare mult mai scăzută, iar singurii care ar avea de pierdut ar fi pacienţii. Ar însemna ca bolnavii care ajung la cele trei unităţi medicale în cauză să fie trataţi precum în spitalele din Leamna şi Poiana Mare, singurele de categoria a V-a din Dolj. Ministrul sănătăţii a dat un ordin prin care clasificarea provizorie, valabilă până la data de 31 decembrie 2012, se poate prelungi cu maximum două luni, pentru un spital care îndeplineşte doar parţial criteriile minime obligatorii pentru categoria solicitată, „cu condiţia prezentării de către unitatea solicitantă a unui plan de conformare cu responsabilităţi şi termene de implementare precis specificate“. „E greu de crezut că poţi face în două luni ce nu ai reuşit în doi ani“, susţine însă dr. Mirela Maria Văcaru. „Evaluările spitalelor care aveau plan de conformare s-au făcut, iar raportările s-au trimis la Bucureşti pe 18 decembrie, acum aşteptăm răspunsul“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.  

Spitalul Judeţean vrea gradul I de competenţă
 
Dacă un spital avansează cu dotarea – unul dintre criteriile la clasificare -, cu liniile de gardă sau îşi extinde activitatea şi la alte domenii de specialitate şi crede că se poate încadra într-o clasă superioară, va putea oricând solicita încadrarea într-o treaptă superioară. În această categorie intră şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, care şi-a propus să treacă de la categoria a II-a, cum a fost el clasificat de minister, la categoria I (nivel de competenţă foarte înalt). „Pe criterii de competenţă suntem în prezent un spital de gradul II, dar, când vom primi această clasificare definitivă, vom veni cu propuneri de conformare pentru a trece în gradul I. Chiar dacă am avut gradul II, avem multe din specialităţile care corespund primului grad de competenţă, şi mă refer la secţii precum medicina de urgenţă, gastroenterologia, recuperarea medicală, reumatologia, chirurgia pediatrică, neurochirurgia, chirurgia maxilo-facială, chirurgia plastică etc. Noi lucrăm deja la această direcţie de conformare“, a precizat managerul SCJU Craiova, conf. dr. Florin Petrescu.     
În ceea ce priveşte spitalele care nu pot realiza planul de conformare, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat că va analiza fiecare caz. „Va trebui să luăm din nou planurile de la spital la spital, să vedem când au fost făcute, cum au fost făcute, dacă s-a ţinut cont de toate posibilităţile pe care le aveau. De exemplu, un spital a avut plan de conformare, dar cine este proprietar? Adică Ministerul Sănătăţii şi-a îndeplinit misiunea, i-a alocat fondurile necesare ca să poată fi realizate acele investiţii? I-a alocat numărul de personal necesar ca să poată să pună în funcţiune asemenea secţii? Dacă nu, atunci ce vină are spitalul să-l declasific?“, a spus Eugen Nicolăescu, potrivit Mediafax. Ministrul sănătăţii a mai menţionat că tariful pe caz ponderat va fi modificat în funcţie de clasificarea spitalului. „Astăzi sunt tarife pe caz ponderat la spitale de gradul I mai mici decât la spitale de gradul IV. De aceea spun că nu va mai fi nici un spital de gradul I cu tarif pe caz ponderat mai mic decât spitale clasificate mai jos“, a explicat Eugen Nicolăescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS